Bertil's logo

Kotimaiset laadukkaat hivenaineet, vitamiinit ja yhdistelmätuotteet löydät nyt bertil’s nimellä apteekeista ja terveyskaupoista. Uuteen bertil’s sarjaan kuuluvat niin ennestään tutut ja suositut Kelasin hivenaineet kuin monet mielenkiintoiset uutuudet.

Tilaa Miten voit tänään -uutiskirje

Lähetämme sinulle kerran kuukaudessa Bertil’s -hyvinvointivinkkejä ja tuotetarjouksia.

Kaikkien uutiskirjetilaajien kesken arvotaan kuukausittain tuotepalkintoja. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

* pakollinen
ota yhteyttä
info@bertils.fi 
067817900
Itänummenkatu 44
68600, Pietarsaari
unensaanti vinkit

8 vinkkiä unensaantiin

Ihminen nukkuu lähes kolmasosan elämästään, eikä turhaan. Unen aikana aivojen soluvauriot korjautuvat ja hermosolujen väliset kytkennät vahvistuvat erityisesti muistin kannalta tärkeillä aivoalueilla. Lisäksi aivo-selkäydinneste huuhtelee soluvälitiloja kuljettaen kuona-aineita pois. Unella on tärkeä merkitys myös muun muassa kehon aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan tasapainon kannalta.

Unen tarve riippuu yksilöllisistä ominaisuuksista ja myös päivän aktiivisuus vaikuttaa unen tarpeeseen. Aikuisilla keskimääräinen nukutun yön pituus vaihtelee 6-9 tunnin välillä. Itse esimerkiksi nukun kovilla treenijaksoilla noin 9 tuntia yössä, minkä lisäksi vetelen lyhyitä päivänokosia. Harjoittelun ollessa kevyttä noin seitsemän tunnin unet tuntuvat taas riittävän mainiosti.

Kroppa on kuitenkin siinä mielessä hullu, että vaikka kuinka olisi unen tarpeessa, ei sitä aina saa millään nukuttua. Jo yksi huonosti nukuttu yö tekee ärtyisäksi ja muutaman lyhyeksi jääneen yön jälkeen arki kangertelee pahasti. Muisti pätkii, kroppa turpoaa ja koko ajan tekisi mieli napostella jotakin makeaa. Edes pannullinen kahvia ei auta virkistämään.

Aikuisväestöstä jopa noin kolmannes kärsii vuosittain tilapäisestä eli korkeintaan kuukauden kestävästä unettomuusjaksosta. Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii noin joka kymmenes. Oma unettomuuteni liittyy useinmiten erittäin rankkaan treenaamiseen ja esimerkiksi triathlonkilpailua seuraavina öinä pystyn nukkumaan vain muutaman tunnin, vaikka keho on aivan totaalisen poikki. Toinen minulle unettomuusjaksoja aiheuttava tilanne on aikaerorasitus.

Kahdeksan hyväksi havaittua keinoa unensaantiin:

  1. Menen nukkumaan ja herään mahdollisimman samaan aikaan joka päivä
  2. Proteiini ja hiilihydraattipitoinen iltapala voivat edesauttaa nukahtamista. Tykkään keskieurooppalaisesta tyylistä eli syön ison illallisen hyvinkin lähellä nukkumaan menoa, kun taas toiset nukkuvat paremmin, kun illallisen ja nukkumaan menon välissä on useita tunteja.
  3. En nauti iltakuuden jälkeen mitään kofeiinipitoista.
  4. Erityisesti matkustaessa ja treenistressin ollessa kova, käytän melatoniini- tai/ja kasvirohdosvalmistetta nukahtamisen helpottamiseksi. Bertil’s Unisin sisältää ”pimeähormoni” melatoniinin lisäksi sitruunamelissaa, kärsimyskukkaa ja L-teaniinia.
  5. Pyrin pitämään makuuhuoneen siistinä.
  6. Illalla kirjoitan ylös tai kerron puolisolleni, mikäli jokin asia stressaa minua. Näin voin tarvittaessa palata siihen seuraavana päivänä.
  7. Viilennän jalkojani illalla kylmällä suihkulla. Tämä auttaa treenisärkyihin ja laskee kehon lämpötilaa, mikä nopeuttaa nukahtamista erityisesti helteellä.
  8. Nousen sängystä aina viimeistään, kun herätyskello soi. Vaikka yö olisi jäänyt lyhyeksi, herääminen suunniteltuun aikaan helpottaa nukkumisrytmistä kiinni saamista.

 

Lähde: Unettomuus. Käypä hoito-suositus, Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Unitutkimusseura ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017. www.käypähoito.fi

Kaisa on triathlonin euroopanmestari, MM-mitalisti sekä moninkertainen suomenmestari. Kaisalla on maisterikoulutus ravitsemustieteestä ja hän kirjoittaa Bertil's yhteistyöurheilijana Bertil's blogiin terveellisestä elämäntavasta.