Bertil's logo

Kotimaiset laadukkaat hivenaineet, vitamiinit ja yhdistelmätuotteet löydät nyt bertil’s nimellä apteekeista ja terveyskaupoista. Uuteen bertil’s sarjaan kuuluvat niin ennestään tutut ja suositut Kelasin hivenaineet kuin monet mielenkiintoiset uutuudet.

Tilaa Miten voit tänään -uutiskirje

Lähetämme sinulle kerran kuukaudessa Bertil’s -hyvinvointivinkkejä ja tuotetarjouksia.

Kaikkien uutiskirjetilaajien kesken arvotaan kuukausittain tuotepalkintoja. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

* pakollinen
ota yhteyttä
info@bertils.fi 
067817900
Itänummenkatu 44
68600, Pietarsaari
ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirja saattaa paljastaa yllätyksiä

Ruokapäiväkirja on loistava työkalu omien tottumusten hahmottamiseksi ja lisäksi sen pitäminen onnistuu nykyään varsin näppärästi. Esimerkiksi itse pidin tällä viikolla pitkästä aikaa päiväkirjaa ja se kyllä muistutti minua siitä, miksi hommaa kannattaa silloin tällöin tehdä.

 

Päiväkirjan pitämiseen löytyy googlaamalla monia käteviä sovelluksia. Energiaravintoaineiden ja vitamiinien sekä kivennäisaineiden saanti selviää tallentamalla mahdollisimman tarkat määrät kaikista syömisistä ja juomisista. Tämä on kieltämättä melko vaivalloista, mutta myös palkitsevaa. Kun päiväkirjan pitämiseksi jaksaa nähdä näin paljon vaivaa, selviää yksityiskohtaisesti, millainen oma ruokavalio on. Tällaisen päiväkirjan avulla oppii aika pian myös muistamaan, mitä mikin ruoka sisältää.

 

Tarkkojen grammamäärien laskeminen ei kuitenkaan pidemmän päälle tue terveellistä syömiskäyttäytymistä. Niinpä tarkkaa päiväkirjaa ei mielestäni kannata täyttää kuin korkeintaan muutamia päiviä silloin tällöin. Sen sijaan kännykkäkameralla päiväkirjan pitäminen onnistuu paljon sutjakkaammin. Kuvapäiväkirjaa varten löytyy useita sovelluksia, jotka kokoavat kuvat päivittäiseksi kuvakavalkaadiksi. Lisäksi toiset sovellukset muistuttavat, mikäli esimerkiksi aterioiden väli on venymässä liian pitkäksi ja toisissa sovelluksissa taas kuvia voi jakaa kavereiden kanssa.

 

Kuvista näkee jo kertasilmäyksellä, mille oma syöminen kokonaisuudessaan näyttää. Tämän jälkeen tarkasteluun voi ottaa esimerkiksi ensimmäisessä Bertil’s blogin kirjoituksessani kerrotut terveellisen ruokavalion kulmakivet. 

 

Mitä ruokapäiväkirja paljasti?

Minulle suurin yllätys tällä viikolla oli se, miten treeneihin liittyvät välipalat ovat kuin kadonneet ruokavaliostani lepokauden aikana. Nyt sitten, kun olen taas aloittanut kunnon treenaamisen, yritän selvästi paikata kasvanutta nälkääni napostelemalla sitä sun tätä. Nappaan jotain pientä vähän väliä ja kun aviomieheni oli ostanut kotiin pussillisen pähkinä-, suklaa- ja lakuherkkuja, meinasi napostelu lähteä niin sanotusti aivan lapasesta.


Sen lisäksi, että päiväkirja auttoi minua huomaamaan asian, auttoi se lopulta myös hillitsemään herkun himoa: kyllästyin jossain vaiheessa kännykän avaamiseen ja kuvien ottamiseen siinä määrin, että napostelu jäi vähemmälle jo pelkän laiskuuteni takia. 

 

Nyt juhlapyhien alla onkin oiva aika etsiä itselle sopiva ruokapäiväkirjasovellus ja kokeilla sitä. Päiväkirjasta tulee olemaan suuri apu arkiruokavalioon palattaessa. Joulun aikaan voi joka tapauksessa vain nautiskella ja muistella vanhaa viisautta: sillä ei ole niin väliä, mitä syö Joulun ja Uuden vuoden välillä, mutta sillä totisesti on väliä, mitä syö Uuden vuoden ja Joulun välillä!

Kaisa on triathlonin euroopanmestari, MM-mitalisti sekä moninkertainen suomenmestari. Kaisalla on maisterikoulutus ravitsemustieteestä ja hän kirjoittaa Bertil's yhteistyöurheilijana Bertil's blogiin terveellisestä elämäntavasta.