
Hiivan beetaglukaani on mielenkiintoinen tuttavuus
Monelle kaurasta ja ohrasta tuttua beetaglukaania saadaan muistakin lähteistä. Beetaglukaaneja on useita erilaisia ja niillä on elimistössä myös erilaiset vaikutustavat. Tällä hetkellä erityisen kiinnostuksen kohteena on hiivasta eristetty beetaglukaani, jolla on tutkimusten perusteella vastustuskykyä eli immuniteettia terästävä vaikutus.
Erilaisilla beetaglukaaneilla on omat vaikutusmekanisminsa
Beetaglukaani on hiilihydraatti, jota esiintyy erilaisina muotoina erilaisissa organismeissa, kuten esim. kasveissa, sienissä, levissä ja hiivoissa. Niillä on myös elimistössä erilaiset vaikutusalueensa. Kauran ja ohran beetaglukaani on varmastikin tunnetuin sen kolesteroliarvoihin edullisesti vaikuttavan mekanismin vuoksi. Tutkimusta tehdään paljon myös muiden beetaglukaanin muotojen kanssa, ja niistä vastustuskyvyn näkökulmasta ehdottomasti kiinnostavin on hiivasta saatava beetaglukaani.
Hiivan beetaglukaani aktivoi immuunipuolustustamme
Tutkimusten mukaan tutun leivinhiivan (saccharomyces cerevisiae) beetaglukaani vaikuttaa elimistön puolustusmekanismeihin monilla tavoilla, joilla se aktivoi ja terävöittää immuunivastetta. Kun immuunijärjestelmä lisää vastettaan, se on paremmassa valmiudessa torjuakseen mahdolliset tunkeilijat. Tätä ilmiötä voidaan hyödyntää erityisesti silloin, kun halutaan että vastustuskyky toimii mahdollisimman tehokkaasti.
Lievä ärsyke herättelee vastustuskyvyn
Ihmiselimistössä ei ole beetaglukaaneja eikä se pysty itse niitä valmistamaan. Niinpä kun hiivasta eristetty beetaglukaani kulkeutuu suolistoon, elimistö tulkitsee sen vieraaksi ainesosaksi ja puolustusjärjestelmä aktivoituu. Beetaglukaani hajotetaan suolistossa pienemmiksi partikkeleiksi, jotka aktivoivat valkosoluja reagoimaan voimakkaammin vieraisiin soluihin eli tuhoamaan tehokkaammin myös infektioita aiheuttavia bakteereita.
Myöhemmin beetaglukaani poistuu elimistöstä luonnollisia teitä eikä se aiheuta muuta kuin kuvatun immuunijärjestelmän aktivoitumisen. Reaktio ei ole annoksen pienuudesta voimakas tai haitallinen, mutta ärsyke on immuunijärjestelmälle riittävä. Beetaglukaani ei näin ollen yliaktivoi elimistöä.
Tämän maltillisen aktivoitumisen on havaittu olevan yleisen vastustuskyvyn kannalta hyvä asia, sillä immuunipuolustuksen ollessa hereillä, se pystyy nopeammin ja tehokkaammin tarttumaan toimeen myös tosipaikan tullen.
Hiivan beetaglukaanista tehdyissä tutkimuksissa sen on havaittu vähentävän flunssatapauksia ja -oireita ja nopeuttavan myös oireiden paranemista. Sen on havaittu myös vähentävän ylähengitystieinfektioita lisääntyneen stressin aikana ja raskaan fyysisen kuormituksen, kuten esim. maratonin, jälkeen.
- Rop et. al., Nutr Rev.; 67(11):624-31, 2009
- Goodridge, et. al., Nature; Vol 472, p. 471, 2011
- Graubaum et al., Food and Nutrition Sciences; 3: 738-746, 2012
- Auinger et al., Eur J Nutr; 52:1913–1918, 2013
- Fuller et al., Nutrition; Vol 28, Issue 6: Pages 665-669, 2012
- Carpenter KC, et al. Br J Nutr; First View Article: 1-9, 2012.
- Talbott et al. J Sports Sci Med.; 8(4): 509–515, 2009
- Talbott et al., Journal of the American College of Nutrition; Vol. 31(4), 2013
- Mosikanon et al, J Diet Suppl. 2017 Mar 4;14(2):173-185. Epub 2016