Bertil's logo

Kotimaiset laadukkaat hivenaineet, vitamiinit ja yhdistelmätuotteet löydät nyt bertil’s nimellä apteekeista ja terveyskaupoista. Uuteen bertil’s sarjaan kuuluvat niin ennestään tutut ja suositut Kelasin hivenaineet kuin monet mielenkiintoiset uutuudet.

Tilaa Miten voit tänään -uutiskirje

Lähetämme sinulle kerran kuukaudessa Bertil’s -hyvinvointivinkkejä ja tuotetarjouksia.

Kaikkien uutiskirjetilaajien kesken arvotaan kuukausittain tuotepalkintoja. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

* pakollinen
ota yhteyttä
info@bertils.fi 
067817900
Itänummenkatu 44
68600, Pietarsaari

Hiivan beetaglukaani on mielenkiintoinen tuttavuus

Monelle kaurasta ja ohrasta tuttua beetaglukaania saadaan muistakin lähteistä. Beetaglukaaneja on useita erilaisia ja niillä on elimistössä myös erilaiset vaikutustavat. Tällä hetkellä erityisen kiinnostuksen kohteena on hiivasta eristetty beetaglukaani, jolla on tutkimusten perusteella vastustuskykyä eli immuniteettia terästävä vaikutus.

 

Erilaisilla beetaglukaaneilla on omat vaikutusmekanisminsa

Beetaglukaani on hiilihydraatti, jota esiintyy erilaisina muotoina erilaisissa organismeissa, kuten esim. kasveissa, sienissä, levissä ja hiivoissa. Niillä on myös elimistössä erilaiset vaikutusalueensa. Kauran ja ohran beetaglukaani on varmastikin tunnetuin sen kolesteroliarvoihin edullisesti vaikuttavan mekanismin vuoksi. Tutkimusta tehdään paljon myös muiden beetaglukaanin muotojen kanssa, ja niistä vastustuskyvyn näkökulmasta ehdottomasti kiinnostavin on hiivasta saatava beetaglukaani.

 

Hiivan beetaglukaani aktivoi immuunipuolustustamme

Tutkimusten mukaan tutun leivinhiivan (saccharomyces cerevisiae) beetaglukaani vaikuttaa elimistön puolustusmekanismeihin monilla tavoilla, joilla se aktivoi ja terävöittää immuunivastetta. Kun immuunijärjestelmä lisää vastettaan, se on paremmassa valmiudessa torjuakseen mahdolliset tunkeilijat. Tätä ilmiötä voidaan hyödyntää erityisesti silloin, kun halutaan että vastustuskyky toimii mahdollisimman tehokkaasti.

 

Lievä ärsyke herättelee vastustuskyvyn

Ihmiselimistössä ei ole beetaglukaaneja eikä se pysty itse niitä valmistamaan. Niinpä kun hiivasta eristetty beetaglukaani kulkeutuu suolistoon, elimistö tulkitsee sen vieraaksi ainesosaksi ja puolustusjärjestelmä aktivoituu. Beetaglukaani hajotetaan suolistossa pienemmiksi partikkeleiksi, jotka aktivoivat valkosoluja reagoimaan voimakkaammin vieraisiin soluihin eli tuhoamaan tehokkaammin myös taudinaiheuttajia

Myöhemmin beetaglukaani poistuu elimistöstä luonnollisia teitä eikä se aiheuta muuta kuin kuvatun immuunijärjestelmän aktivoitumisen. Reaktio ei ole annoksen pienuudesta voimakas tai haitallinen, mutta ärsyke on immuunijärjestelmälle riittävä. Beetaglukaani ei näin ollen yliaktivoi elimistöä.

Tämän maltillisen aktivoitumisen on havaittu olevan yleisen vastustuskyvyn kannalta hyvä asia, sillä immuunipuolustuksen ollessa hereillä, se pystyy nopeammin ja tehokkaammin tarttumaan toimeen myös tosipaikan tullen.

 

  1. Rop et. al., Nutr Rev.; 67(11):624-31, 2009
  2. Goodridge, et. al., Nature; Vol 472, p. 471, 2011
  3. Graubaum et al., Food and Nutrition Sciences; 3: 738-746, 2012
  4. Auinger et al., Eur J Nutr; 52:1913–1918, 2013
  5. Fuller et al., Nutrition; Vol 28, Issue 6: Pages 665-669, 2012
  6. Carpenter KC, et al. Br J Nutr; First View Article: 1-9, 2012.
  7. Talbott et al. J Sports Sci Med.; 8(4): 509–515, 2009
  8. Talbott et al., Journal of the American College of Nutrition; Vol. 31(4), 2013
  9. Mosikanon et al, J Diet Suppl. 2017 Mar 4;14(2):173-185. Epub 2016

 

 

 

 

 

Kotimaiset laadukkaat hivenaineet, vitamiinit ja Active-tuotteet löydät nyt bertil’s nimellä apteekeista ja terveyskaupoista. Uuteen bertil’s sarjaan kuuluvat niin ennestään tutut ja suositut Kelasin hivenaineet kuin monet mielenkiintoiset uutuudet.

Post a Comment