Seleeni tehostaa vastustuskykyä ja tukee kilpirauhasen toimintaa

Seleeni on tärkeä ravinnosta saatava kivennäisaine, joka usein tahtoo jäädä vähemmälle huomiolle. Seleeni on kuitenkin ihmiselle välttämätön, sillä se pitää yllä vastustuskyvyn normaalia toimintaa ja osallistuu myös kilpirauhasen toimintaan yhdessä jodin ohella. Miehille seleeni on erityisen tärkeä vielä siksi, että seleeni on merkittävässä roolissa normaalissa siittiöiden muodostumisprosessissa yhdessä sinkin kanssa.

Mistä tiedän saanko riittävästi seleeniä?

Seleeniä esiintyy maaperässä, mutta Suomessa ja muutamissa Aasian maissa sitä on maaperässä luontaisesti hyvin vähän. Siksi lannoitteisiin on Suomessa jo 80-luvulta lähtien lisätty seleeniä, jotta väestön seleenin saanti turvattaisiin. Tämä toimenpide onkin ollut tärkeä. Seleeniä saadaan pääasiassa viljasta, sisäelimistä, kalasta ja lihasta sekä maitotuotteista. Leipomoteollisuus kuitenkin käyttää useimmiten raaka-aineenaan ulkomaista viljaa, jonka seleenipitoisuuksista ei ole tietoa. Kannattaa huomioida myös se, että luomuviljelyssä ei käytetä seleenilisää sisältäviä lannoitteita. Vegaanien ja erittäin kasvispainotteisesti syövien kannattaa kiinnittää seleenin saantiin erityishuomiota.

Liika on liikaa seleenissäkin – noudata viitearvoja

Seleeni kuuluu niihin hivenaineisiin, joiden saannissa enemmän ei ole paremmin. Liian suuret määrät seleeniä voivat pitkällä aikavälillä olla elimistölle haitallisia. Tärkeää on kuitenkin saada sitä riittävästi, jotta elimistön toiminta pysyy optimaalisena. Joitakin vuosia sitten Ravitsemusneuvottelukunta päätti nostaa seleenin saannin suositusta havaittuaan sen riittämättömäksi ja se on nyt 50-60 µg/päivä, turvallisena ylärajana pidetään 300 µg/päivä.

bertil’s Seleeni on laadukas seleeninlähde

Jos kokee tarvitsevansa seleenilisää, on bertil´s Seleeni laadukas vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Siinä optimaalinen imeytyminen on varmistettu hivenaineen kelaattimuodolla eli seleeni on sitoutunut valmisteessa metioniini-aminohappoon, joka suojaa hivenainetta ruuansulatuskanavassa lukuisilta luonnollisilta imeytymisen esteiltä ja kuljettaa sen helposti ohutsuolen limakalvon läpi verenkiertoon. Tästä on monia etuja hyvän imeytyvyyden lisäksi. Valmisteen voi nauttia huoletta minkä tahansa ruoka-aineen kanssa eikä kelaattimuotoinen hivenaine aiheuta herkkävatsaisillekaan ongelmia. bertil´s Seleeni sisältää seleeniä elimistön tarvitseman 50 µg/päivä ohjeen mukaan nautittuna. Muistathan myös tarkastaa mahdollisen monivitamiinivalmisteesi sisällöstä sen seleenipitoisuuden, jotta et vahingossa nauttisi sitä liikaa.