Seleeni tehostaa vastustuskykyä ja tukee kilpirauhasen toimintaa

Seleeni on tärkeä ravinnosta saatava kivennäisaine, joka usein tahtoo jäädä vähemmälle huomiolle. Seleeni on kuitenkin ihmiselle välttämätön, sillä se pitää yllä vastustuskyvyn normaalia toimintaa ja osallistuu myös kilpirauhasen toimintaan yhdessä jodin ohella. On myös viitteitä siitä, että liian vähäinen seleenin saanti lisäisi sydän- ja verisuoniongelmien riskiä, joten seleenin saannistaan kannattaa pitää huolta mikäli kuuluu näihin riskiryhmiin. Miehille seleeni on erityisen tärkeä vielä siksi, että seleeni on merkittävässä roolissa normaalissa siittiöiden muodostumisprosessissa yhdessä sinkin kanssa.

Mistä tiedän saanko riittävästi seleeniä?

Seleeniä esiintyy maaperässä, mutta Suomessa ja muutamissa Aasian maissa sitä on maaperässä luontaisesti hyvin vähän. Siksi lannoitteisiin on Suomessa jo 80-luvulta lähtien lisätty seleeniä, jotta väestön seleenin saanti turvattaisiin. Tämä toimenpide onkin poistanut pahimmat puutokset. Seleeniä saadaan pääasiassa viljasta, sisäelimistä, kalasta ja lihasta sekä maitotuotteista. Mikäli et syö runsaasti edellä mainittuja, voi seleenin saantisi jäädä vähäiseksi. Leipomoteollisuus käyttää useimmiten raaka-aineenaan ulkomaista viljaa, jonka seleenipitoisuuksista ei ole tietoa. Kannattaa huomioida myös se, että niin terveellistä kuin luomuruoka onkin, luomuviljelyssä ei käytetä seleenilisää sisältäviä lannoitteita. Vegaanien ja erittäin kasvispainotteisesti syövien kannattaa kiinnittää seleenin saantiin erityishuomiota.

Kilpirauhasongelmissa seleeni on erityisen tärkeä

Seleeni on siis jo kilpirauhasen normaalillekin toiminnalle tärkeä, mutta kilpirauhasongelmissa seleenin rooli korostuu. Useilla kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä havaitaan seleenin puutosta. Kilpirauhasen hormonitoiminta tarvitsee jodin ohella riittävästi seleeniä, jotta aktiivista T3-kilpirauhashormonia syntyisi riittävästi. Seleenin puutteesta johtuvat ongelmat kehittyvät usein pitkän ajan kuluessa, kun saanti on ollut liian vähäistä kauan aikaa. Kilpirauhasongelmille tyypillistä onkin, että vointi huononee hiljalleen eikä oloon osata kiinnittää huomiota ennen kuin olo menee todella huonoksi.

Liika on liikaa seleenissäkin – noudata viitearvoja

Seleeni kuuluu niihin hivenaineisiin, joiden saannissa enemmän ei ole paremmin. Liian suuret määrät seleeniä voivat pitkällä aikavälillä olla elimistölle haitallisia. Tärkeää on kuitenkin saada sitä riittävästi, jotta elimistön toiminta pysyy optimaalisena. Joitakin vuosia sitten Ravitsemusneuvottelukunta päätti nostaa seleenin saannin suositusta havaittuaan sen riittämättömäksi ja se on nyt 50-60 µg/päivä, turvallisena ylärajana pidetään 300 µg/päivä.

bertil’s Seleeni on laadukas seleeninlähde

Jos kokee tarvitsevansa seleenilisää, on bertil´s Seleeni laadukas vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Siinä optimaalinen imeytyminen on varmistettu hivenaineen kelaattimuodolla eli seleeni on sitoutunut valmisteessa metioniini-aminohappoon, joka suojaa hivenainetta ruuansulatuskanavassa lukuisilta luonnollisilta imeytymisen esteiltä ja kuljettaa sen helposti ohutsuolen limakalvon läpi verenkiertoon. Tästä on monia etuja hyvän imeytyvyyden lisäksi. Valmisteen voi nauttia huoletta minkä tahansa ruoka-aineen kanssa eikä kelaattimuotoinen hivenaine aiheuta herkkävatsaisillekaan ongelmia. bertil´s Seleeni sisältää seleeniä elimistön tarvitseman 50 µg/päivä ohjeen mukaan nautittuna. Muistathan myös tarkastaa mahdollisen monivitamiinivalmisteesi sisällöstä sen seleenipitoisuuden, jotta et vahingossa nauttisi sitä liikaa.